Augmented Reality, wat kun je daar nou eigenlijk mee? Heeft het toegevoegde waarde voor jouw bedrijf en zo ja, wat dan? In deze blog beschrijven we de verschillende toepassingen voor Augmented Reality en waarom dit interessant is voor jouw bedrijf.
Augmented Reality, wat is dat precies?
Met een Augmented Reality bril zie je de ´echte wereld´ tegelijkertijd met hologrammen. Achter deze brillen zit geavanceerde techniek die ervoor zorgt dat je hologrammen kunt waarnemen terwijl je de ‘echte’ wereld erachter ook nog steeds kunt blijven zien. Er zijn inmiddels al meerdere producten van deze brillen, denk maar aan de AR-bril van Google (‘Google Glass’) en sociale media zoals Facebook (‘Oculus’) en Instagram (‘Spectacles’). Ook andere commerciële bedrijven hebben al met hun uitvoering de markt betreden, denk hierbij aan de ‘Bose Frames’, de ‘Magic Leap One’ en de ‘Microsoft HoloLens’. Ook android AR-brillen schijnen in ontwikkeling te zijn (‘Samsung Glasses Lite’) en van Apple is onofficieel bekend dat zij momenteel ook aan een slimme ios AR-bril werken. Kortom: deze trend is volop in ontwikkeling en zal de komende jaren alleen nog maar meer uitgebreid worden.
Wat zijn de professionele voordelen van AR?
Er zijn verschillende voordelen voor Augmented Reality binnen het bedrijfsleven. Er wordt geschat dat AR voor het bedrijfsleven de komende 5 tot 10 jaar kan uitgroeien tot een miljardenmarkt. Augmented Reality kan bijvoorbeeld toegepast worden binnen de retail, maar ook productieomgevingen en de medische branche. Omdat er zo veel verschillende toepassingsmogelijkheden zijn, bespreken we hieronder kort per branche wat de voordelen zijn.
AR binnen de medische branche
Voor artsen en doktoren in opleidingen kan AR ingezet worden als hulpmiddel om te oefenen in het uitvoeren van (complexe) operaties en medische handelingen. AR kan dienen als voorbereiding op een echte operatie. Hierdoor versnelt het leerproces van de arts in opleiding en doordat er in een 3D-omgeving geoefend kan worden, verminderd dit de kans op fouten in de toekomst.
Neem contact met ons op
De retail en AR
De retailwereld en AR zijn geen onbekenden van elkaar. Sterker nog, op dit moment wordt er al binnen meerdere retailbedrijven en ketens gebruik gemaakt van AR. Klanten kunnen virtuele 3D-modellen uitproberen (try before you buy) en bijvoorbeeld kleding of een bril passen in een virtuele paskamer. Ook kunnen interieurwinkels (zoals IKEA) een virtuele showroom maken waarin hun producten worden uitgestald, al dan niet met een begeleidend audiofragment of muziek. Het opzetten van een kampeertent of het uitproberen en customizen van het nieuwste SUV-model in een virtuele autoshowroom (DS Automobiles) behoort ook tot de mogelijkheden.
Productiebranche en AR
Het ontwerpen van productievoorzieningen en het bijbehorende bouwproces wordt een stuk eenvoudiger als een bedrijf gebruik maakt van AR. Dit scheelt niet alleen tijd, maar helpt ook bij het visualiseren van bijvoorbeeld de inrichting en het uitstippelen van een efficiënte werkroute op de werkvloer.
Augmented Reality en het onderwijs
Het onderwijs is gebaat bij een integratie van Augmented Reality vanwege diverse redenen. Het drukt personeelskosten, bespaart tijd en biedt volop mogelijkheden voor trainingen. Met AR krijg je op een toegankelijke en laagdrempelige manier meer inzicht in de lesstof. Daarnaast is AR breed in te zetten. Dit kan zoals aangegeven zowel bij medische opleidingen zijn, als bij opleidingen op het gebied van elektrotechniek, software of productie. Overigens is AR zowel voor het onderwijs als voor bedrijfsopleidingen geschikt.
AR toepassingen voor de logistiek
In de logistiek is het belangrijk dat er efficiënt gewerkt wordt en dat werkprocessen snel en gecontroleerd verlopen. Daar waar productiviteit, uitlevergraden en tijdig transport zeer belangrijk zijn, is het daarom ook des te belangrijker dat processen gestroomlijnd verlopen. Augmented Reality kan hierbij ondersteunen. Bijvoorbeeld door werkroutes in magazijnen te optimaliseren aan de hand van AR-headsets die werknemers de meest efficiënte route tonen (denk bijvoorbeeld maar aan namen als Amazon en DHL, die dit al in praktijk uitvoeren) tijdens het orderpicken. Hierdoor verbetert de productiviteit én het vergemakkelijkt het werkproces voor de werknemer.
Meer weten over AR? Contact ons!
Het moge duidelijk zijn; de mogelijkheden voor AR zijn eindeloos. Wil je meer hierover weten en hoe je dit voor jouw bedrijf in kunt zetten? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met je mee voor een toepassing voor jouw bedrijf!