De meeste onderwijsinstellingen zijn het er inmiddels over eens: Virtual Reality en Augmented Reality zijn hartstikke nuttig voor in de klas. Over hoe deze nieuwe technieken het beste ingezet kunnen worden, bestaat echter nog behoorlijk wat twijfel.
Scholen en onderwijsinstellingen lijken wel te willen werken met AR en VR, maar het lijkt ook alsof ze nog niet zo goed weten hoe. Gelukkig hebben wij van StickyLock daar wel degelijk een goed beeld bij en willen we deze kennis graag met je delen. In dit artikel leggen we je dan ook uit hoe je een goede, leerzame les opbouwt met behulp van Virtual Reality en Augmented Reality.
Online lesgeven: het nut van Augmented en Virtual Reality
Zeker in tijden van corona, waarin docenten gedwongen zijn om vanachter een scherm les te moeten geven, kunnen AR en VR mooie uitkomsten bieden. De kunst bij het online lesgeven is natuurlijk om de aandacht van de studenten vast te houden en om ze op de juiste manier hetgeen te leren wat ze moeten leren. Daarom is het belangrijk dat je AR of VR les de juiste structuur en opbouw heeft, zodat je studenten zich niet gaan vervelen, maar juist uit gaan kijken naar je lessen.
Leerdoelen
Bedenk goed wat je je studenten wilt leren. Virtual Reality en Augmented Reality zijn toe te passen op iedere leeftijd, maar je moet het wel goed uitgedacht hebben. De kans is groot dat je studenten veel meer van technologie weten dan jijzelf, ze zijn er immers mee opgegroeid. Toch zitten ze nog midden in deze ontwikkeling. Het werken met AR en VR geeft je studenten de mogelijkheid om aan 21e eeuwse vaardigheden te werken. De mogelijkheden zijn eindeloos bij deze technologie, denk dus eens buiten de lijntjes en kijk eens hoe je studenten op een creatieve manier hun leerdoelen kunnen halen.
Storytelling met AR en VR
Wat is leuker? Je vertelt over de heksenvervolging in Europa, of je laat het je studenten zelf meemaken. Dat tweede natuurlijk! Uiteraard niet door ze als heks te vervolgen, maar door ze via Virtual Reality in die wereld te storten. Wanneer ze zelf deel uitmaken van een levensecht verhaal dat zich jaren geleden afspeelde, maakt dat veel meer indruk dan wanneer jij het in een saai college vertelt. Zorg er wel voor dat je verhaal een positieve indruk maakt, creëer dus geen beangstigende situaties waarbij je studenten het gevoel hebben dat ze zelf aangevallen worden, dat werkt namelijk averechts.
Wanneer deze ervaringen positief, indrukwekkend en interessant zijn zorgt dit voor enorme sterke verbindingen tussen hersencellen. Hoe sterker deze verbindingen zijn, hoe makkelijker het voor de leerling wordt om de informatie te onthouden. Dit wordt breinleren genoemd en het meeslepende karakter van VR en AR maakt dat er sterke hersenverbindingen aangemaakt kunnen worden.
Neem contact met ons op
Online lesgeven met gamification
Dit punt sluit dicht aan op het vorige punt. We vertelden je dat een beleving van een moment veel meer indruk maakt, en voor veel sterkere hersenverbindingen zorgt, dan er simpelweg over te lezen. Deze hersenverbindingen kun je nog sterker maken door de beleving interactief te maken. De studenten lopen dan niet alleen mee in het verhaal, ze hebben er een directe rol in. Laat de studenten bijvoorbeeld de rol aannemen van heksenjager in het jaar 1550, of het tegenovergestelde: de rol van een verdachte van hekserij. Door middel van keuze opties kunnen ze vervolgens het verhaal beïnvloeden.
StickyLock heeft de oplossing voor online lesgeven
Wij van StickyLock hebben enorm veel ervaring met het maken van AR en VR voor het onderwijs en gaan dan ook graag met je zitten om een plan te maken voor een lesprogramma. Ben je op zoek naar een stappenplan? Samen Slimmer Po maakte een excel-sheet met een uitgebreid stappenplan. Dit stappenplan in combinatie met een van onze AR of VR oplossingen staat bijna garant voor een geweldige les!
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem contact op met StickyLock om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.