facebook

Virtual Reality: we zien het steeds vaker opduiken. Er is echter nog veel onduidelijkheid op dit gebied. In dit blog leggen we je uit wat Virtual Reality is en hoe het werkt.

Als je een VR-bril opzet neemt Virtual Reality je mee naar een andere dimensie. Je gebruikt Virtual Reality voornamelijk voor simulaties, maar ook voor het kijken van films of voor het spelen van games. Je hebt hiervoor altijd een VR-bril nodig. 

Wat is virtual reality?

Bij Virtual Reality zet je een VR-bril op. Vaak is dit een grote box die je op je hoofd zet en waar je je telefoon in kunt klikken. Op het scherm wordt vervolgens een beeld geprojecteerd. Dit is een 360 graden beeld, als je beweegt, beweegt het scherm mee. Hierdoor lijkt het alsof je midden in een nieuwe omgeving staat. Zo kun je vanaf de bank in je woonkamer door een oerwoud in Zuid-Amerika lopen, of door een volledig nieuwe wereld, of bijvoorbeeld op mars. 

Zo werkt het

Er zijn verschillende aspecten die ervoor zorgen dat Virtual Reality zo echt lijkt. Het belangrijkste aspect is natuurlijk het visuele aspect. Je hersenen moeten gaan geloven dat je je in een echte driedimensionale ruimte bevindt. VR gebruikt hiervoor een techniek waardoor het licht van een scène vanuit verschillende hoeken op je oogbollen valt. Als je hersenen die twee beelden samenvoegen, ontstaat er diepte. Die diepte wordt ook gecreëerd door parallax. Dit betekent dat hetgeen dat je op de voorgrond ziet bij beweging sneller beweegt dan hetgeen op de achtergrond.

Om ervoor te zorgen dat je hersenen echt denken dat je in een andere ruimte staat, moet er een bepaald aantal Frames Per Second (FPS) getoont worden. Zo ‘speelt’ alles zich in hetzelfde tempo af als in de echte wereld. Dit zijn ongeveer 60 FPS.

Een ander belangrijk aspect is het blikveld. Een mens heeft namelijk een blikveld van zo’n 180. Hetgeen dat je ziet in de VR-bril, moet dus ook zo breed mogelijk zijn. De 180 graden wordt vaak nog niet bereikt, vaak ligt het digitale blikveld zo rond de 100 graden. 

Neem contact met ons op

Extra’s voor de beleving

Om de beleving zo echt mogelijk te maken wordt er ingespeeld op zo veel mogelijk zintuigen. Daarom is geluid ook enorm belangrijk voor je VR beleving. Veel VR-brillen kunnen daarom geluid spatiaal uitzenden, waardoor je het geluid in het ene oor luider hoort dan in het andere. Wanneer er op beeld dus bijvoorbeeld een trein van rechts aan komt rijden, zul je dat met rechts het beste horen.

Tegenwoordig kunnen deelnemers van VR hele games en acties spelen met hun bril op. Hun bewegingen worden dan helemaal meegenomen in de game. Dit wordt gedaan door middel van controllers. Deze detecteren je bewegingen, zodat deze in het beeld kunnen worden uitgevoerd.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem contact op met StickyLock om te kijken wat we voor je kunnen betekenen.